17 Nisan 2025 19:34

İZENERJİ’de güvenliklerin iş kolu değişti: TİS’te yetki sorunu yaşandı

İZENERJİ'de güvenliklerin iş kolunun değişmesiyle TİS görüşmelerinde yetki sorunu yaşandı. Güvenlikler arasında örgütlü olan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube, tebliğin mevzuata aykırı olduğunu söyledi.

İZENERJİ’de güvenliklerin iş kolu değişti: TİS’te yetki sorunu yaşandı

Fotoğraf: Evrensel 

Eda Aktaş
[email protected]


İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketinde çalışan 13 bin işçinin üyesi olduğu Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube ile SODEM-SEN yetkilileri arasında devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde bugün 12’nci oturum gerçekleşti.

Görüşmede TİS taslağındaki maddelerin görüşülmesine geçilmeden yetki meselesi gündeme geldi. İZENERJİ bürokratları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yazısı sonrasında TİS kapsamında olan güvenlik görevlilerinin iş kolunun değiştiğini ve güvenlik görevlileri arasında örgütlü olan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şubenin yetkisinin düştüğünü tebliğ etti. Tebliği sonrası iki şube TİS masasından kalkarak oturumu sonlandırdı.

“Mevzuata aykırı”

Yaşanan süreçle ilgili gazetemize konuşan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, İZENERJİ yönetiminin kendileri iletişime geçmeden iş kollarını değiştirdiğini söyleyerek, yetki ile ilgili tebliğin ise mevzuata aykırı olduğunu ifade etti.

11 Nisan’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen yazıyla güvenlik görevlilerinin iş kolunun değiştiğini aktaran Kenar, “Bu yazıya 14 Nisan tarihinde genel merkez nezdinde itirazımızı yaptık. Durdurulması için dava da açtık. İş kolu ile ilgili değişiklik İZENERJİ tarafından SGK’ya bildirildi. Bugün toplantıda ise İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisi şubemizin yetkisini düştüğünü tebliğ etti” dedi.

“3 bin güvenlik arkadaşımızın hakkını yedirmeyiz”

Tebliğ sonrası TİS masasından kalktıklarını söyleyen Kenar, “6356 sayılı Sendikalar Kanunu'nda göre yeni bir TİS için yetki süreci başlamışsa, iş kolu değişikliği bir sonraki için geçerli olur. Yetki almış bir sendikayız ama burada ‘yetkiniz düşürüldü, bu toplu sözleşmesinde yer alamazsanız’ deniyor. Yetkinin düştüğünü kabul etmiyoruz çünkü şu an işçiler bizde örgütlü görünüyor. 3 bin güvenlik arkadaşımızın da hakkını hiç kimseye yedirmeyiz. Biz o masayı terk ettik. Görüşmeyi sonlandırdık” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et